Jedini neformalni svetski praznik napravljen iskljucivo za klijente. Predstavnici raznih organizacija koriste mogucnost praznika kako bi ponudili zahvalnost I cestitali:

  • Korisnicima proizvoda I usluga;
  • Posetiocima soping centara I prodacnica;
  • Posetiocima e-commerce web sajta;
  • partnerima.

Svrha ovog praznika je da se omoguci mogucnost za kompanije I preduzetnike da se potsete, cestitaju I iskazu postovanje svojim kupcima. Glavni atribut praznika – paznja usmerena ka klijentu, na razne nacine.

 

Pre praznika, razne kompanije sirom sveta tradicionalno iskazuju njihovu zahvalnost prema klijentima tokom Bozica, za 8.mart, Valentinov dan, Uskrs I tokom mnogih drugih praznika koji imaju potpuno drugaciju svrhu. Sada kompanije, vladine institucije I poslovni partneri imaju mogucnost da pokazu svoju zahvalnost  prema svojim klijentima na odredjeni dan. Klijenti su osnova svakog poslovanja.

Prica o danu klijenta

U 2010, jedna kompanija iz Klaipėda je razmatrala na koji nacin da proslavi  godisnjicu osnivanja. Nova ideja je rodjena – “Zasto se ne bi zahvalili klijentima? Klijenti su osnova naseg poslovanja.”

­

Nakon velike rasprave oni su shvatili da ne postoji jedan specifican dan koji je dodeljen za klijente. Tako das u odlucili da kreiraju jedan!  Cilj ove ideje je bio da se navedu kompanije da pokazu postovanje prema svojim klijentima.

Prve cestitke na dan klijenta su poslate 19 marta, 2010 raznim gradovima I zemljama sirom sveta. To je bilo zapazeno u novinama, I novi domen  - Clientsday.com – je kreiran I dogadjaj je dodat na Litvanski otvoreni calendar.

­

U 2011, daleko vise kompanija je podrzalo ideju tako sto su cestitali svojim klijentima.

­

U 2012, slavlje je postal viralno I mnogo vise kompanija je cestitalo svojim klijentima; ideja je takodje primila podrsku od strane stampe I Klaipeda Privredne komore (Tacnije, dan sefova je prvi registrovan od strane US Privredne komore).

U 2013, dan klijenta je bio prihvacen sirom Litvanije od strane velikih kompanija kao sto su Akropolis i Bite. Ovi podaci su registrovani od strane medjunarodne asocijacije. Najveci ruski portal za praznike je dodao dan klijenta na njihovu listu pa se I Rusija pridruzila listi. Puno kompanija u Rusiji podrzava ovu inicijativu. Zvanicni sponsor dana klijenta je gradonacelnik grada Klaipeda, Vytautas Grubliauskas.

­

U 2014, prvi masivni dogadjaj u cast dana klijenta se odrzao. Predsednik Litvanije je pozitivno ocenio ovu ideju.