U 2010, jedna kompanija iz Klaipėda je razmatrala na koji nacin da proslavi  godisnjicu osnivanja. Nova ideja je rodjena – “Zasto se ne bi zahvalili klijentima? Klijenti su osnova naseg poslovanja.”

­

Nakon velike rasprave oni su shvatili da ne postoji jedan specifican dan koji je dodeljen za klijente. Tako das u odlucili da kreiraju jedan!  Cilj ove ideje je bio da se navedu kompanije da pokazu postovanje prema svojim klijentima.

Prica o danu klijenta

Prve cestitke na dan klijenta su poslate 19 marta, 2010 raznim gradovima I zemljama sirom sveta. To je bilo zapazeno u novinama, I novi domen  - Clientsday.com – je kreiran I dogadjaj je dodat na Litvanski otvoreni calendar.

­

U 2011, daleko vise kompanija je podrzalo ideju tako sto su cestitali svojim klijentima.

­

U 2012, slavlje je postal viralno I mnogo vise kompanija je cestitalo svojim klijentima; ideja je takodje primila podrsku od strane stampe I Klaipeda Privredne komore (Tacnije, dan sefova je prvi registrovan od strane US Privredne komore).

U 2013, dan klijenta je bio prihvacen sirom Litvanije od strane velikih kompanija kao sto su Akropolis i Bite. Ovi podaci su registrovani od strane medjunarodne asocijacije. Najveci ruski portal za praznike je dodao dan klijenta na njihovu listu pa se I Rusija pridruzila listi. Puno kompanija u Rusiji podrzava ovu inicijativu. Zvanicni sponsor dana klijenta je gradonacelnik grada Klaipeda, Vytautas Grubliauskas.

­

U 2014, prvi masivni dogadjaj u cast dana klijenta se odrzao. Predsednik Litvanije je pozitivno ocenio ovu ideju.

gallery/holiday-1
gallery/holiday-3

Dan klijenta

Jedini neformalni svetski praznik napravljen iskljucivo za klijente. Predstavnici raznih organizacija koriste mogucnost praznika kako bi ponudili zahvalnost I cestitali:

  • Korisnicima proizvoda I usluga;
  • Posetiocima soping centara I prodacnica;
  • Posetiocima e-commerce web sajta;
  • partnerima.

Svrha ovog praznika je da se omoguci mogucnost za kompanije I preduzetnike da se potsete, cestitaju I iskazu postovanje svojim kupcima. Glavni atribut praznika – paznja usmerena ka klijentu, na razne nacine.

 

Pre praznika, razne kompanije sirom sveta tradicionalno iskazuju njihovu zahvalnost prema klijentima tokom Bozica, za 8.mart, Valentinov dan, Uskrs I tokom mnogih drugih praznika koji imaju potpuno drugaciju svrhu. Sada kompanije, vladine institucije I poslovni partneri imaju mogucnost da pokazu svoju zahvalnost  prema svojim klijentima na odredjeni dan. Klijenti su osnova svakog poslovanja.

gallery/01
gallery/03
gallery/officially
gallery/wiki